Ook een beetje boos als je geen vegan burger meer mag zijn?

  • Geplaatst op

Ook een beetje boos als je geen vegan burger meer mag zijn? Als het aan de landbouwcommissie van het Europees Parlement ligt, zijn productnamen als ‘groenteburger’, ‘vegaschnitzel’ en ‘alternatief voor melk’ binnenkort verboden.

Als het aan de landbouwcommissie van het Europees Parlement ligt, zijn productnamen als ‘groenteburger’, ‘vegaschnitzel’ en ‘alternatief voor melk’ binnenkort verboden. Het mag geen verrassing heten dat de vleeslobby de stemming van de commissie toejuicht.

Steun de petitie

De landbouwcommissie stemde in met een voorstel dat bedrijven zou verbieden om voor plantaardige producten benamingen te gebruiken die verwijzen naar dierlijke producten zoals vlees en zuivel. Ook omschrijvingen als ‘plantaardig alternatief voor yoghurt’ worden niet meer toegestaan, omdat deze ‘misleidend’ zouden zijn voor de consument.

Eerder werd er al onder meer door het CDA en de VVD gehint op nationale wetswijzigingen die producten van De Vegetarische Slager, zoals ‘kipstuckjes’, ‘visvrije tonyn’ of ‘geroockte spekjes’ voortaan moesten verbieden. Maar die voorstellen bleken geen politiek draagvlak te hebben en werden door het publiek vooral met hilariteit ontvangen. Na protesten vanuit de samenleving trok de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de voorstellen weer in.

10 grappigste reacties op het EU 'vegaburger verbod'

Deze nieuwe poging zal veel kleine vegan bedrijfjes in de problemen brengen, als zij al hun verpakkingen en reclamemateriaal moeten veranderen. Gelukkig zal dit gedoe nog tijdens de plenaire vergadering van het Europees Parlement moeten worden goedgekeurd. Deze vind plaats na de Europese verkiezingen. Voor die tijd willen we deze brief met alle ondertekenaars bezorgen. Zodat we er samen nog een stokje voor kunnen steken.

The Happy Activist, Sanne Vogel, Tirzah Laan

bron: https://thehappyactivist.org/veganburger/