Chlorella algen de basis van onze algenburgers

  • Geplaatst op

We zijn ons bedrijf begonnen met de algenburger. We vertellen je graag meer over de algen die we gebruiken waarmee we onze revolutie zijn gestart.

We zijn ons bedrijf begonnen met de algenburger. We vertellen je graag meer over de algen die we gebruiken waarmee we onze revolutie zijn gestart.

Macroalgen 
Macroalgen staan bekend als zeewier. Microalgen worden ook wel fytoplankton genoemd. Plankton zijn organismen die vrij in het water drijven. Er zijn twee groepen van deze organismen, namelijk plantaardig plankton (fytoplankton) en dierlijk plankton (zoöplankton) dat zich voedt met ander plankton.

Microalgen 
Microalgen zijn organismen die tussen de 1 en 50 micrometer groot zijn.
(een micrometer = 0,000 001 meter, een miljoenste deel van een meter, of een duizendste deel van een millimeter).
Deze algen zijn dus alleen met een microscoop te zien. Algen produceren zuurstof met behulp van fotosynthese en zijn verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de zuurstof in de atmosfeer. Er zijn veel verschillende soorten microalgen, waarvan er vele nog niet beschreven zijn.

Naar schatting zijn er tussen de 200.000 en 800.000 soorten. Van deze types zijn er 35.000 beschreven. Twee bekende algensoorten zijn Chlorella (zoetwateralgen) en spirulina (brakwateralgen). Deze twee soorten microalgen zijn vooral bekend als voedingssupplementen.

Algenconsumptie
Algen bevatten veel voedingsstoffen die ook voor de mens van toegevoegde waarde zijn. Hieronder vallen diverse vitaminen (waaronder vitamine B1, B2, B6, C en E), mineralen (zoals calcium, ijzer en magnesium) en carotenoïden, zoals bètacaroteen. Algen zijn eetbaar en vormen daarom een goede aanvulling op de dagelijkse voeding.

Chlorella
Chlorella is een groene, eencellige zoetwateralgen die oorspronkelijk in rivieren en meren in Oost-Azië werd aangetroffen. Eencellige algen behoren tot de oudste vormen van plantenleven op aarde. Het zijn minuscule plantjes zonder wortels, bladeren of stengels. Algen kunnen zich zeer goed aanpassen aan extreme omstandigheden en behoren tot de oudste levensvormen. Ze leven al ongeveer 2,5 miljard jaar op onze planeet. Chlorella bevat een uitzonderlijk hoog chlorofylgehalte: de groene kleurstof in de bladeren van planten waarmee ze zonlicht opnemen en omzetten in energie.

Omdat de genezende werking van Chlorella steeds meer bekend wordt, zijn er tegenwoordig overal ter wereld kweekvijvers te vinden waarin dit gewas wordt geteeld.