Soorten algen

Er zijn twee soorten algen, namelijk de macro- en microalgen.

Macroalgen
De macroalgen zijn bekend als zeewier. De microalgen worden ook wel fytoplankton genoemd. Plankton zijn organismen die vrij in het water zweven. Hier zijn twee groepen van, namelijk plantaardige plankton (fytoplankton) en dierlijke plankton (zoö plankton) dat zich met ander plankton voedt.

Microalgen
Microalgen zijn organismen die tussen de 1 en 50 micrometer groot zijn. Deze algen kun je alleen zien met behulp van een microscoop. Algen produceren met behulp van fotosynthese zuurstof en zijn verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de zuurstof in de atmosfeer. Er zijn enorm veel verschillende soorten microalgen, waarvan veel nog onbeschreven.

Er wordt geschat dat er ongeveer tussen de 200.000 en 800.000 soorten zijn. Hier zijn er 35.000 soorten van beschreven. Twee bekende soorten algen zijn Chlorella (zoetwateralg) en spirulina (brakwateralg). Deze twee soorten microalgen zijn bekend als voedingssupplement. 

 

Algen consumeren

In algen zitten veel voedingsstoffen die ook voor de mens van toegevoegde waarde zijn. Denk hierbij aan verschillende vitaminen (onder andere vitamine B1, B2, B6, C en E), mineralen (zoals calcium, ijzer en magnesium) en carotenoïden, zoals beta-caroteen. Algen zijn eetbaar en zijn daarom een goede aanvulling op de dagelijkse voeding.

Chlorella; wat is dat nou weer?

Chlorella is een groen, eencellig zoetwateralgje dat oorspronkelijk werd aangetroffen in rivieren en meren in Oost-Azië. Eencellige algen behoren tot de oudste vormen van plantaardig leven op aarde. Het zijn minuscuul kleine plantjes zonder wortels, bladeren of stengels. Algen kunnen zich enorm goed aanpassen aan extreme omstandigheden en behoren tot de oudste levensvormen. Ze bewonen al zo’n 2,5 miljard jaar onze aarde. Chlorella bevat een uitzonderlijk hoog gehalte aan chlorofyl; de groene kleurstof in de bladeren van planten waarmee zij zonlicht opvangen en omzetten in energie.

Omdat de helende werking van Chlorella steeds bekender aan het worden is, zijn er inmiddels over de hele wereld kweekvijvers te vinden waarin dit algje wordt gekweekt.